„Šv. Pranciškaus taurė“ 2016. Verslo foto.

Spalio 1 d. Kretingoje antrą kartą vyks solidarumo bėgimas „Šv. Pranciškaus taurė“, kurio šūkis – „Nebėk nuo problemų – bėk maratoną“. Bėgimas skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į socialinių problemų prevenciją, socialinės atskirties grupes bendruomenėje ir paremti vienintelę visame pajūrio regione labdaros valgyklą „Rūpestėliai“.

„Nors finansinis išsilaikymas yra svarbus, visų pirma organizuojame „Šv. Pranciškaus taurės“ bėgimą ne tiek dėl finansinės valgyklos padėties, kiek dėl bendruomenės sutelktumo, – teigia labdaros ir paramos fondo „Rūpestėliai“ vadovė Akvilė Virbalienė. – Dažnai lekiame, skubame ir patogiau būna įmesti į kepurę pinigėlį, nei paklausti žmogaus, kaip jis jaučiasi, kuo būtų galima padėti. Be to, jau prieš kurį laiką atkreipiau dėmesį, kad sekmadieniais Kretingos miesto gatvės yra tuščios, nesimato, kur dingę visi žmonės. Šiuo solidarumo bėgimu norime vėl atgaivinti miesto bendruomenės ryšius“, – aiškina organizatorė.

„Šv. Pranciškaus taurės“ globėjas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad labdaros valgyklos ir dienos centrai yra nepamainomi bendroje socialinės rūpybos sistemoje, nes šalia bazinių poreikių užtikrinimo tai yra susitikimo vieta. „Žinoma, labdaros valgyklos pirmiausia yra vieta, kur žmonės bent kartą per dieną gali pavalgyti šilto maisto, nes ne visi turi kur ir gali jo pasigaminti patys. Tačiau noriu akcentuoti, jog pirmiausia tai yra susitikimo vieta. Labdaros valgykla yra labai palanki aplinka konsultuoti sunkumus išgyvenančius žmones, nes per valgį galima su jais užmegzti asmeninį ryšį“, – teigia ilgametę patirtį Vilniaus arkivyskupijos „Carite“ turintis ministras. Pasak jo, kitokiu būdu pasiekti paribyje atsidūrusius žmones ir suteikti jiems pagalbą yra ganėtinai sudėtinga, o dauguma jų net nežino apie kitas egzistuojančias pagalbos formas. „Todėl labai svarbu, kad labdaros valgyklose būtų ne tik davėjo ir gavėjo santykis, kai vieni maitina, o kiti valgo, bet bendruomeninės kultūros valgykla, kur valgoma kartu, – dėsto ministras. – Labai svarbu, kad ir savanoriai, kurie ruošia ar dalija maistą, susėstų prie vieno stalo pavalgyti ir pabendrauti, nes valgymas kartu yra vienas iš labai svarbių žmogiško santykio dalių, skirtas užmegzti pasitikėjimą, kai žmogus atsiveria ir išsipasakoja. O tada jau galima pradėti kalbėti, kaip tam žmogui konkrečiai padėti, – aiškina ministras Linas Kukuraitis. – Todėl tikiuosi, jog šis bėgimas taps impulsu tęsti savanorystę ir kasdienybėje, kad maratone bėgę studentai, skautai, maldos grupių nariai vėliau skirs savo laiką ir resursus savanorystei labdaros valgykloje.“

Iš kairės: Akvilė Virbalienė, Skaidrė Račkauskienė, Tomas Virbalis ir Mindaugas Kaikaris. Verslo foto.

„Labdaros valgyklos lankytojai iš toli stebi bėgikus, ir jiems labai smagu, kad dėl jų kažkas bėga, – tvirtina Akvilė Virbalienė. – Nors patys ir nedrįsta bėgti, bet jiems labai gera, kad yra pastebėti.“ Nuo 1994 metų brolių pranciškonų vienuolyno patalpose veikiančioje „Rūpestėlių“ valgykloje kiekvieną mėnesį valgo apie 240 žmonių. Valgykla išsilaiko vien iš privačių aukotojų lėšų.

Organizatoriai džiaugiasi, kad antrą kartą organizuojamo bėgimo dalyvių daugėja, o tarp jų yra ir sportininkų profesionalų. „Mums didelė garbė, kad bendruomeniniame bėgime dalyvaus asmeninis bėgimo treneris, 2015 metų Vilniaus maratono trečiosios vietos laimėtojas Ruslanas Seitkalijevas bei Vilniaus bėgimo klubo treneris Karolis Urbelionis. Šių bėgikų dalyvavimas įkvepia Kretingos gyventojus“, – teigia renginio organizatorė Akvilė Virbalienė. „Šv. Pranciškaus taurėje“ bėgs ir pats socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, į Kretingą atvyksiantis su visa daugiavaike šeima. „Dalyvausime šv. Mišiose ir kartu su sūnumi bėgsime 3 km distanciją“, – užtikrina ministras.

Bėgimo dalyviai galės pasirinkti jiems priimtiną distanciją: 400 m, 3 km, 10,5 km arba 21,098 km trasą. Registracijos mokestis (auka labdaros valgyklai), priklausomai nuo trasos ilgio, svyruoja nuo 3 iki 7 eurų. „Šv. Pranciškaus taurės“ bėgimo programa prasidės 10.30 val. šv. Mišiomis Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai bažnyčioje. Bėgimas startuos 12 val. Rotušės aikštėje. Bėgimo dalyvius palaikys ir nugalėtojus pasveikins broliai pranciškonai Benediktas Jurčys ir Astijus Kungys, taip pat Kretingos vienuolyno gvardijonas br. Jurdanas Statkus ir Kretingos parapijos klebonas br. Antanas Blužas.

„Šv. Pranciškaus taurę“ organizuoja Labdaros ir paramos fondas „Rūpestėliai“, Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapija ir Kretingos Apreiškimo vienuolynas, Klaipėdos valstybinė kolegija, Pranciškonų gimnazija, ir VšĮ „Socialinių inovacijų studija“.