2023 m. gegužės 13 d. Kauno Šv. Jurgio Kankinio konvente vyko Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino XI Nacionalinis ugdymo seminaras. Pirmą kartą toks nacionalinis ugdymo seminaras buvo skirtas Pranciškoniškojo jaunimo (Jaupra) ištakų, istorijos ir tapatybės pažinimui. Seminarą vedė Lietuvos pranciškoniškojo jaunimo brolijos atkūrimo iniciatyvinė grupė.

Pirmąją seminaro temą apie Pranciškoniškojo jaunimo (Jaupra) tapatybę ir vietą Pranciškoniškoje šeimoje pristatė Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino nacionalinė ministrė Virginija Mickutė OFS. Ji apžvelgė Pranciškoniškojo jaunimo atsiradimo pasaulyje ir Lietuvoje istoriją, pristatė kuo Jaupra skiriasi nuo kitų pranciškoniškų jaunimo grupių, pasidalijo savo, kaip pirmosios Lietuvos Jaupra prezidentės, įžvalgomis apie pranciškoniškojo jaunimo pašaukimo kelionę ir pagrindinius iššūkius, susijusius su Pranciškoniškosios šeimos šakų santykiais.

Antroji seminaro tema buvo skirta Pranciškoniškam šimtmečiui (2023-2026 m.) ir jo minėjimui. Nacionalinė ugdymo magistrė Jogilė Teresa Ramonaitė OFS pristatė CIOFS ugdymo sekretoriato parengtą medžiagą 2023 m. švenčiamiems Regulos ir Grečio Kalėdų jubiliejams. Pasidalinta žinia, kad Stigmų dovanos jubiliejų 2024 metais planuojama minėti Kryžių kalne kartu su mažesniaisiais broliais. Taip pat priminta apie į 2026 metus nukeltą pirmą kartą istorijoje Romoje vyksiančią OFS ir Jaupra Palapinių kapitulą.

Po pietų Lietuvos pranciškoniškojo jaunimo brolijos prezidentė Julija Mironovaitė ir nacionalinis broliškas vadovas Mindaugas Taškūnas OFS vedė trečiąją seminaro temą apie brolišką vadovavimą praktiškai: aptarta, kokios yra broliško vadovo pareigos ir ko jaunimas tikisi iš broliško vadovo; akcentuota, kaip svarbu visose vietinėse OFS brolijose jau dabar turėti broliškus vadovus; dalintasi patirtimi ir praktiniais patarimais, nuo ko pradėti darbą su jaunimu ir vaikais; pristatyti Jaupra brolijos įsikūrimo žingsniai. Apibendrinant seminarą paskelbti artimiausi nacionaliniai renginiai jaunimui ir vaikams: „Spoleto“ stovykla jaunimui (birželio 24 – liepos 2 d. Pakutuvėnuose), piligrimystė į Pasaulio jaunimo dienas Lisabonoje (liepos 25 – rugpjūčio 8 d.) ir numatoma Pranciškoniškosios šeimos vaikų šventė.

XI Nacionalinį ugdymo seminarą vainikavo džiaugsmingas Eucharistijos šventimas, kuriam vadovavo nacionalinis dvasinis asistentas br. Piotr Strocen OFM Conv. Iš viso į seminarą susirinko 29 dalyviai iš Vilniaus Šv. Pranciškaus ir Bernardino, Vilniaus Pal. Jurgio Matulaičio, Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai, Kauno Šv. Jurgio Kankinio, Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo, Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo, Naujosios Akmenės Šventosios Dvasios atsiuntimo, Klaipėdos Šv. Marijos Magdalietės, Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko, Klaipėdos Šv. Maksimilijono Marijos Kolbės, Skuodo Švč. Trejybės ir Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai brolijų.

Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino
sekretoriato informacija