Artėjant šv. Kalėdoms mažesnieji broliai ketvirtą kartą skelbia pranciškonišką prakartėlių konkursą „Pasitik kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi“. Šeimos, vaikai, mokinių klasės, bendruomenės ir darbuotojų kolektyvai kviečiami kurti prakartėles ir iki gruodžio 15 d. užregistruoti jas į konkursą. (Registracija čia).

„Pasiruošimo šventėms skuba ir dovanų vajus neretai nustelbia pačią šv. Kalėdų esmę, todėl norime paskatinti šeimas, bendradarbius ir bendruomenes padovanoti artimiesiems ir bičiuliams didžiausią dovaną – skirti laiko vienas kitam, – sako konkurso iniciatorius brolis pranciškonas Algirdas Malakauskis. – Prakartėlės kūrimas – tai galimybė pabūti kartu ir drauge apmąstyti Dievo įsikūnijimą bei tapimą trapiu žmogumi.“

Šiemet konkurse naujiena – prakartėlių piešinių sekcija. Čia dalyvauti yra kviečiami vaikai iki 14 metų. Kaip ir prakartėlių sekcijoje, dalyviais gali būti pavieniai asmenys arba asmenų grupės, mokinių klasės, grupės, draugai ir pan.

Nuo gruodžio 16 d. iki šv. Kalėdų prakartėlės bus eksponuojamos konkurse dalyvaujančiose parapijose ir bendruomenėse, o parodų lankytojai galės išrinks tris gražiausius darbus, keliaujančius į finalą Vilniuje.

Gruodžio 29 d. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda, kuri veiks iki apdovanojimų ceremonijos, vyksiančios sausio 5 d., minint Trijų Karalių iškilmę. Laimėtojus išrinks  parodos lankytojai ir speciali konkurso komisija. Laimėtojų lauks prizai, o pagrindinis prizas – dovana iš paties Betliejaus.

Nuo gruodžio 16 d. iki sausio 5 d. piešiniai bus eksponuojami prakartėlių konkurso Facebook puslapyje, kur lankytojai galės balsuoti spausdami Patinka. Patys gražiausi darbai bus eksponuojami Vilniaus Bernardinų parapijoje. Nugalėtoją išrinks ir paskelbs speciali konkurso komisija kartu sumuojant su Facebook balsavimo rezultatais.

Nugalėtojo laukia staigmena 🙂

Konkurso taisyklės

1. Prakartėlę reikia užregistruoti iki gruodžio 15 d. (imtinai). Prakartėlė registruojama užpildant anketą  www.bjcentras.lt ir joje prikabinant dvi kokybiškas horizontalias prakartėlės nuotraukas iš skirtingų rakursų (kurių raiška būtų ne mažesnė kaip 1024 × 768 pikselių) ir nurodant prašomą informaciją: atsakingojo asmens vardą, pavardę, miestą, kontaktinius duomenis ir kokiai kategorijai priskiriama prakartėlė. Internetu užregistruotą prakartėlę reikia atnešti į artimiausią konkurse dalyvaujančią parapiją ar bendruomenę:

  • Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapiją (Maironio g. 10).
    Koordinatorius – Valdas Titas Ancevičius (+370 650 74189).
  • Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapiją (Vilniaus g. 2).
    Koordinatorė – Vilma Tamašauskienė (+370 688 29558).
  • Kauno Šv. Jurgio bažnyčią (Papilio g. 7).
    Koordinatorė – Gerarda Dručkuvienė (+370 600 35542).
  • Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią (Savanorių g. 4).
    Koordinatorius – Vytautas Jakelis (+370 630 44384).
  • Pakutuvėnų Šv. Antano Paduviečio parapiją (Minijos g. 22, Pakutuvėnų k.).
    Koordinatorė – Sonata Petreikienė (+370 670 49637)
  • Kryžių kalno vienuolyną (Jurgaičių k., Meškuičių sen.).
    Koordinatorius – br. Andrius Dobrovolskas OFM (+370 698 44769)
  • Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo baziliką (Bažnyčios g. 3).
    Koordinatorė – Nijolė Puodžiūnienė (+370 676 34804)
  • Panevėžio Kristaus Karaliaus katedrą (Katedros a. 1).
    Koordinatorius – Eugenijus Troickis
    (+370 653 58466)
  • Toronto Prisikėlimo parapiją (1, Resurrection Rd., Toronto, ON).
    Koordinatorius – br. Aurelijus Kazimieras Kasparavičius OFM (+1 (647) 471 3122).

2. Rekomenduojama, kad prakartėlę kurtų ir konstruotų visa šeima. Taip pat labai kviečiame konkurse dalyvauti mokyklas, dienos centrus, senelių globos namus, darbuotojų kolektyvus ir įvairias bendruomenes.

3. Prakartėlė turi būti trimatė, t. y. turėti ilgį, plotį ir aukštį, tačiau pagrindo matmenys neturi viršyti A3 formato (30×42 cm). Eksponuojamos bus visos atneštos prakartėlės, tačiau į finalinį etapą galės patekti tik tos, kurios atitinka nustatytą formatą.

4. Prakartėlę galima gaminti iš bet kokių žmonėms ir aplinkai nepavojingų bei greitai negendančių medžiagų, pavyzdžiui, molio, popieriaus, šiaudų, audinių, medienos, plastilino, modelino, plastiko ir t.t.

5. Prakartėlė turi būti stabili ir pakankamai patvari, kad esant poreikiui ją būtų galima transportuoti. Prakartėlės pagrindas turi būti kietas (geriausia iš kartono, plonos faneros).

6. Prakartėlėje esamų personažų skaičius nėra ribojamas, tačiau figūrėlės ir aplinka turi atspindėti šv. Kalėdų istoriją. Privalomieji prakartėlės elementai: kūdikėlis Jėzus, Motina Marija ir globėjas šv. Juozapas. Papildomi elementai: tvartelis (grota), žvaigždė, piemenėliai, jautis, asilas, avys, šv. Pranciškus, prakartėlę kuriančių asmenų figūrėlės, šviesos instaliacija, muzika, kvapai.

7. Visi prakartėlės elementai (išskyrus elektros instaliaciją) turi būti savos gamybos.

Piešinių sekcija

1. Piešinio autorius/autoriai turi būti vaikai iki 14 metų amžiaus.

2. Piešinys turėtų būti A3 formato (30×42 cm), kurio storis turėtų būti nemažiau nei 162 gsm arba paprasto kartono storio.

3. Piešinys gali būti pieštas flomasteriais, pieštukais, kreidelėmis, akvarele, guašu ir pan. Taip pat gali būti papildytas kitomis detalėmis kaip augalų lapai, šiaudai, blizgučiais ir pan., tačiau šios detalės neturi byrėti ar kristi nuo piešinio.

4. Piešinyje esamų personažų skaičius nėra ribojamas, tačiau figūrėlės ir aplinka turi atspindėti šv. Kalėdų istoriją. Privalomieji prakartėlės elementai: kūdikėlis Jėzus, Motina Marija ir globėjas šv. Juozapas. Papildomi elementai: tvartelis (grota), žvaigždė, piemenėliai, jautis, asilas, avys, šv. Pranciškus, prakartėlės piešinį kuriančių/-o asmenų/-s figūrėlės.

5. Piešinius galima tiesiai atnešti į Vilniaus Bernardinų bažnyčios zakristiją arba siųsti paštu jų nesusukus, neperlenkus iki š.m. gruodžio 15 d. (imtinai): Prakartėlių konkursui, Bernardinų jaunimo centras VšĮ, Maironio g. 10-3, Vilnius, LT- 01124

Laukiame jūsų darbų ir nekantraujame vėl patirti džiaugsmingą švenčių laukimą drauge su jumis!

Daugiau informacijos apie konkursą Facebookpuslapyje @prakarteliukonkursas ir interneto puslapyje www.bjcentras.lt