Nuotraukos autorė Reda Čičiūnienė

Pranciškonų gimnazijos mokiniai tęsia prasmingą tradiciją – kasmet dalyvauja intelektiniame TV žaidime Lietuvos Tūkstantmečio vaikai“. Daugiau kaip dešimtmetį gyvuojantis nacionalinis projektas kviečia gabiausius šalies mokinius susirungti LRT studijoje ir pademonstruoti sukauptas žinias, o į daugybę klausimų padeda atsakyti loginis mąstymas ar greita reakcija. Šiemet TV žaidimo vienuoliktokų pusfinalyje ir finale dalyvavo IIIG klasių mokiniai Linas Ragainis ir Simonas Baltūsis. Linas Ragainis tapo finalo nugalėtoju.

Abu gimnazistai atkakliai siekė pergalės, tačiau šį kartą sėkmė lydėjo Liną, jau ketvirtą kartą dalyvavusį žaidime. Pirmąkart dalyvaujant, jo teigimu, svarbiausias tikslas buvo išbandyti save ir savo žinias. Pirmame žaidime nepavyko patekti į finalą, bet tai davė daug patirties. Paklaustas, kaip ruošėsi šiam TV žaidimui, Linas Ragainis atsakė, kad ruoštis reikia visą gyvenimą, nes pamokose gautų žinių nepakanka, reikia viskuo domėtis daugiau, skaityti knygas, straipsnius ir panašius dalykus internete. Ypač padeda YouTube“ svetainėje sukaupti geografijos, istorijos, geopolitikos, chemijos, fizikos įrašai anglų kalba.

Vienuoliktokų finale Linas susitiko su gimnazistais iš Klaipėdos, Ukmergės, Akmenės, Vilniaus, tad žaidimas tikrai nebuvo lengvas. Istorijos, geografijos, muzikos, biologijos klausimai, loginio mąstymo užduotys kartais buvo neįveikiamos visiems finalo dalyviams. Įtampą studijoje padėjo įveikti žaidimo vedėjas, krepšinio komentatorius, puikių istorijos knygų apie Antrąjį pasaulinį karą autorius Robertas Petrauskas ir, žinoma, puiki sirgalių komanda – Lino draugai, kurie visą žaidimą taip jaudinosi ir garsiai palaikė, jog atrodė, kad tai jie žaidžia. Pats Linas po žaidimo sakė, kad labiausiai džiugino draugai. Nors didžiąją filmavimo dalį jų nematė, bet tikrai jautė jų emocijas ir norą padėti.

Įveikęs dešimtokų finalo nugalėtoją Linas savo žiniomis susikovė su vienuoliktoku iš Klaipėdos licėjaus. Varžovai buvo verti vienas kito, abu nenusileido vienas kitam savo žiniomis ir reakcija. Tačiau atkakliai siekęs tikslo Linas Ragainis tapo ,,Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ vienuoliktokų finalo nugalėtoju. Po konkurso Linas sakė, kad ir pats nelabai tikėjo, jog laimės: manė, kad ką nors užmirš, nespės sugalvoti, be to, trukdė ir nuovargis (reikėjo labai anksti keltis, kad suspėtų atvykti į Vilnių). O paklaustas, kokių savybių reikia, kad nugalėtum, atsakė: ,,Svarbiausia – žinios. Tačiau vien jų neužtenka, reikia gebėti jas greitai atsiminti, pritaikyti – jei tikslaus atsakymo nežinai, išmąstyti logiškai. Taip pat būtina savybė – susikaupimas ir įtampos valdymas. Daugiau, kaip man atrodo, ir nereikia. Na, ir dar sėkmės, nes vis dėlto televizijoje ir kituose konkursuose jos reikia.“

 Rita Dočkuvienė, III Gb klasės auklėtoja