Lapkričio 21 d. Kretingos bibliotekoje buvo pristatyta Pranciškonų gimnazijos mokinių kūrybos rinktinė „Laiko vitražai“. Į šį leidinį sudėta 28 mokinių kūryba, per pastaruosius penkerius metus įvertinta respublikiniuose, regioniniuose ir rajoniniuose konkursuose.

Tai įvairių žanrų tekstai – laiškai, poezija, esė – iliustruoti Pranciškonų gimnazijos mokinių piešiniais ir fotografijomis. Kasmet gimnazijos mokiniai dalyvauja Juozo Giedraičio vardo Lietuvos kaimo moksleivių fondo organizuojamame konkurse stipendijai gauti. Knygoje sudėta šio konkurso I, II ir III vietų laimėtojų kūryba. Šis leidinys – tai visų metų darbas, kuriame dalyvavo lituanistės, dailės ir fotografijos mokytojos bei patys mokiniai. Tai jau antroji VšĮ Pranciškonų gimnazijos išleista mokinių kūrybos rinktinė.

„Kaip liudija patys mokiniai, kūryba jiems padeda atskleisti įvairiabriaunį pasaulio vaizdinį, skatina kritiškai mąstyti ir vertinti supančią aplinką, žmogiškuosius santykius, giliau pažvelgti į save, – sako lietuvių kalbos mokytoja Virgilija Kavoliūnienė. – Vaikai labai džiaugiasi ir didžiuojasi, kad jų kūriniai yra atspausdinti knygoje. Daliai iš jų rinktinė buvo padovanota per atestatų įteikimo ceremoniją. Gimsta graži tradicija stabtelėti, atsigręžti ir atrinkti geriausius kūrinius, o mokiniai, kurie dar mokosi, mato kitų gimnazistų pavyzdį ir juos tai skatina stengtis, kad ateityje ir jų kūryba patektų į gimnazijos geriausiųjų darbų rinktinę.“

Leidinys prasideda Gintarės Paulauskaitės rašiniu, 2014-aisiais metais Lietuvos mokinių jaunųjų filologų konkurse laimėjusiu aukso medalį. Kaip įvade į tekstą rašo pati autorė, šis įvertinimas padėjo jai pasirinkti žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, o mokykloje įgyti kūrybiniai ir rašymo įgūdžiai padėjo atliekant praktikas įvairiose žiniasklaidos įstaigose ir rengiant universitetinius darbus.

Renginio kūrybinė grupė

Tuo tarpu Linas Daugėla yra Tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso respublikinio etapo laureatas. 2016 m. parašytas jo laiškas buvo išverstas į prancūzų kalbą atstovavo Lietuvai pasauliniame konkurso etape.

Paminėtina ir Justės Rinkevičiūtės bei Martyno Tamošauskio poezija, apdovanota konkurse ,,Poezijos ruduo Palangoje“, bei Daliaus Rudžio rašinys žodžio laisvės tema, laimėjęs respublikinį konkursą ir kelionę į Europos parlamentą Strasbūre.

„Šiandien Lietuvoje trūksta dėmesio kūrybai, gimtajai kalbai ir literatūrai, todėl toks leidinys prisideda prie gimtosios kalbos ir tapatybės išsaugojimo bei puoselėjimo, – teigia lituanistė Virgilija Kavoliūnienė. – Vaikams tokiu būdu diegiama meilė kalbai ir literatūrai.“

Knygos pristatyme dalyvavo įvairaus amžiaus mokiniai bei jų tėvai, patys autoriai skaitė savo kūrinius, daugiausiai poeziją. Sutiktuves vedė gimnazistai Karolis Pazdrazdis ir Agnė Dubinskaitė. Kretingos miesto bibliotekoje vykusiame renginyje dalyvavo svečiai iš savivaldybės švietimo skyriaus, Lietuvos šv. Kazimiero pranciškonų provincijos ministras br. Algirdas Malakauskis, gimnazijos direktorius br. Alvydas Virbalis, kapelionas br. Tomas Žymantas, o brolis Bernardas Belickas ne tik išklausė ir įvertino mokinių kūrybą, bet ir paskaitė savo kūrybos eilėraščių.