„Tai buvo pirmas mūrinis gyvenamasis pastatas Kaune, kuris savo apimtimi tarp vienaaukščių medinių pastatėlių atrodė kaip dabartinis „Akropolis“, – sako architektė Asta Prikockienė. – Tai buvo viso Kauno mūrinės architektūros pradžia. Iš jo miestiečiai ėmė pavyzdį, mokėsi ir statė kitus namus.“

Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia ir vienuolynas yra vienas didžiausių Lietuvoje taip gerai išsilaikiusių XV a. pabaigos – XVI a. pradžios ansamblių, išsaugojęs savo pirminę istoriją. Tuo jis labai įdomus ir svarbus tiek Kauno, tiek visos Lietuvos architektūros istorijai. „Žiūrėdami į šitas formas, kaip jos vystėsi, kaip kito, galime daryti tam tikrus apibendrinimus ir visoje Lietuvos architektūros raidoje“, – sako vienuolyno ansamblį nuo 1983 m. tyrinėjanti architektė A. Prikockienė.

Santakoje stovintis vienuolynas ir bažnyčia prieš popiežiaus Pranciškaus vizitą atsivėrė naujomis spalvomis – pabaigtas antrasis ansamblio tvarkymo etapas, kurį įgyvendino viešoji įstaiga „Domus Pacis“ kartu su Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA). Projekto darbams parama buvo skirta iš Europos regioninės plėtros fondo. Tokiu būdu Šventasis Tėvas, Lietuvos vyskupai ir kunigai bei į Kauną atvykę piligrimai galėjo pamatyti restauruotą ansamblį ir autentišką XVII a. bažnyčios interjerą.