Rugsėjo 30 d. Kretingoje vyks trečiasis Šv. Pranciškaus taurės bėgimas, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į pažeidžiamiausias visuomenės grupes ir paremti vienintelę vargšų valgyklą pajūrio regione, veikiančią Kretingos pranciškonų vienuolyne.

„Valgykloje kasdien pavalgo vidutiniškai 46 žmonės, o dar antrą tiek porcijų supilame į stiklainius žmonėms, valgantiems namuose. Vieno 90 litrų talpos katilo vos užtenka žmonėms pavalgyti“, – sako labdaros ir paramos fondo „Rūpestėliai“ vadovė ir bėgimo organizatorė Akvilė Virbalienė.

„Anksčiau, prieš įvedant eurą Lietuvoje, labdaros valgykloje dominavo žmonės, turintys priklausomybių nuo alkoholio ar narkotikų, taip pat šeimos, stokojančios socialinių įgūdžių, o dabar ima dominuoti ligoti senyvo amžiaus žmonės, kurie nebepragyvena iš gaunamų invalidumo išmokų ar mažos pensijos, nes didžiąją dalį pajamų tenka išleisti vaistams, – aiškina Akvilė Virbalienė. – Daugelis yra Kretingos katalikų parapijos žmonės, dalyvauja parapijos veiklose. Yra ir šviesuolių, dirbusių labai taurius darbus, kurie dėl savo negalių, pavyzdžiui, stuburo traumų nebegali dirbti toliau, todėl peržengia save, nusižemina ir ateina valgyti. Tačiau jie nenori sėsti prie vieno stalo su tais žmonėmis, kurie pasirinkę kitokį gyvenimo būdą, nuolat girtauja ir yra pikti. Todėl mes sudarome jiems galimybę išsinešti maistą į namus.“

Renginio organizatorė Akvilė Virbalienė

Pasak bėgimo organizatorės, praėjusiais metais Šv. Pranciškaus taurės bėgime surinktų lėšų užteko išlaikyti valgyklą iki šv. Kalėdų, o tai gyvybiškai svarbu iš geradarių aukų išsilaikančiai brolių pranciškonų įkurtai „Rūpestėlių“ valgyklai. „Maisto produktais mus remia „Maisto bankas“, tačiau reikia papildomai įsigyti kruopų, aliejaus, daržovių, kad sriuba būtų skalsesnė ir žmonės galėtų valgyti ištisus metus, – pasakoja Akvilė Virbalienė. – Be to, per Kalėdas ir Velykas paruošiame sočius kompleksinius pietus ir šventinį stalą, vaišiname žmones mėsos gaminiais ir desertais. Deja, netgi vasaros laikotarpiu valgančių žmonių nesumažėja, kas mus labai jaudina. Labdaros valgykloje valgančių žmonių ne mažėja, o nuolat daugėja.“

Kviečia bėgti kuo daugiau žmonių

„Šv. Pranciškaus taurės bėgimą organizuojame kartu su Lietuvos bėgimo taurės asociacija, per kurios sistemą vykdome registraciją ir kuri parengia sertifikuotas trasas, – pasakoja bėgimo organizatorė. – Kuo daugiau dalyvauja bėgikų, tuo daugiau aukų, atsiskaičius už paslaugas, lieka vargšų maitinimui. Todėl kviečiame Kretingos miesto bendruomenę kuo gausiau dalyvauti bėgime, suburiant darbuotojų kolektyvus, bendraminčių grupes, mokinių klases.“ Bėgikai galės pasirinkti bėgti skirtingo ilgio distancijas – 400 m, 3 km, 10,5 km arba 21,098 km (pusmaratonio) trasą.

Bėgimo organizatoriai prašo dalyvių registruotis iš anksto, kad būtų galima orientuotis, kiek dalyvio numerių su laiko skaitytuvais reikia užsakyti, ir būtų išvengta nuostolių. Taip pat prašo galinčiųjų paremti bėgimą pinigine auka, nes bėgime dalyvauja daug mažamečių vaikų, iš kurių neimamas joks startinis mokestis. „Pernai labai daug vaikų pasirinko nemokamą 400 metrų trasą aplink Rotušės aikštę. Tai yra prasmingas jaunosios kartos ugdymas, tačiau reikalingi rėmėjai, nes jų trasa yra nemokama, o kiekvienas dalyvis gauna Ųv. Pranciškaus taurės bėgimo medalį“, – sako Akvilė Virbalienė.

Solidarumo organizatoriai siekia, kad Šv. Pranciškaus taurėje dalyvautų ne tik profesionalūs bėgikai, kurie bėga dėl savo rezultatų pagerinimo, bet kad šis bėgimas būtų kaip fizinė miestiečių auka už vargšus. „Siekiame, kad tą fizinį bėgimo sunkumą galėtume paaukoti dėl šalia esančiojo, labiausiai pažeidžiamo žmogaus“, – sako bėgimo organizatorė Akvilė Virbalienė.

Bėgimas jau trečią kartą suburs Klaipėdos valstybinės kolegijos studentus ir Pranciškonų gimnazijos mokinius, kurie pasitarnaus kaip savanoriai. Tuo tarpu Lietuvos šaulių sąjungos atstovai užtikrins saugų eismą bėgimo metu. Tokiu būdu trečią kartą rengiamas bėgimas tampa visos miesto bendruomenės švente. „Bėgimas visada vyksta sekmadienį, po 10:30 val. šv. Mišių. Būna džiugu stebėti, kaip dauguma iš bažnyčios patraukia į Rotušės aikštę ir ten džiugiai leidžia laiką iki vėlyvos popietės, – sako A. Virbalienė. – Šiemet „HBH“ restorano savininkai sutiko vaišinti bėgikus nemokama koše ir gira. Bėgimo žiūrovai taip pat galės pasivaišinti koše už auką, kuri bus skirta labdaros valgyklos išlaikymui. Taigi Šv. Pranciškaus taurės bėgimas tampa ne vien sportiniu renginiu, bet tikra bendruomenės švente.“

Registracija į bėgimąhttp://www.begimotaure.lt/stages/37/registration

Parengė Monika Midverytė OFS