Birželio 1 d. Šventosios Žemės kustodija pakvietė įžymius miesto žmones švęsti iftarą – Ramadano dienos pasniko nutraukimą. Šis renginys atspindi brolystės tikėjimo dvasią ir galimą koegzistenciją tarp Jeruzalės krikščionių ir musulmonų. Iftaro vakarienė buvo surengta ant „Casa Nova“ piligrimų priėmimo centro stogo. Šis Jeruzalės senamiesčio širdyje esantis centras, vos už kelių metrų nuo šventojo kapo bazilikos, buvo įkurtas brolių pranciškonų dar XVI amžiuje.

Brolis Ibrahim Faltas‘as, „Casa Nova“ direktorius Jeruzalėje, pasveikino visus susirinkusius į šį vakarą.

Brolis IBRAHIM FALTAS’AS OFM
Casa Nova Jeruzalėje direktorius

„Tai yra mėnuo, kuris visus sujungia. Kiekvienas šį vakarą čia atvykęs, tai padarė iš širdies ir noro susitikti. Manau, kad tai idealus Ramadano vakaras. Čia susirinko diplomatai, politikai, Jeruzalės reikalų ministras ir atstovai iš įvairių bažnyčių.“

Tarp Ramadano vakarienės svečių buvo Palestinos savivaldos ministrai, Italijos ir Europos Sąjungos diplomatai, bažnyčių vadovai, taip pat kultūros ir pramogų atstovai.

Vakarienės pabaigoje Šventosios Žemės kustodas, tėvas Francesco Patton‘o, pasakė, jog tai buvo itin svarbus susitikimas, kuris žymi tradicijos tęstinumą nuo 1219 metų, kai šv. Pranciškus Asyžietis susitiko su sultonu al Kamil‘iu.

Anot Jeruzalės reikalų ministro Adnan al Husseini‘o, šis vakaras parodo integracijos pobūdį, būdingą Palestinos žmonėms.

ADNAN AL HUSSEINI’S
Jeruzalės reikalų ministras, Palestina

„Šį vakarą skleidžiame labai prasmingą žinią. Nors tai yra įprastas susibūrimas, tačiau labai svarbu, kad jis vyksta Ramadano mėnesį ir pačiame Jeruzalės centre, kuris sujungia krikščionis ir musulmonus. Čia gyvenantys žmonės mėgsta bendrauti ir palaikyti gerus santykius, kurie suartina ir suteikia unikalią prasmę.“

Bendruomenės jausmas ir dosnumas skurdžiausiai gyvenantiems – yra dvi būdingos Ramadano savybės, patenkančios į devintąjį Islamo kalendoriaus mėnesį ir yra ketvirtas iš vadinamųjų penkių Islamo ramsčių.

Per Ramadaną Jeruzalės senamiesčio musulmonų kvartalas atgyja spalvomis ir šviesomis, taip pat kulinarinėmis tradicijomis, būdingomis tik šiuo laikotarpiu, pavyzdžiui, „qatayef“.

TAMER HIDMI’S
Jeruzalė 

„Katajefas yra būdingiausias Ramadano desertas. Tradiciškai jie yra valgomi po iftaro. Jie yra tikrai populiarūs“.

Anot Anwar‘o, kuris paveldėjo šeimos kavos verslą, senelio atidarytą 1927 metais, Ramadano mėnuo taip pat išsiskiria įvairiais gėrimais.

ANWAR AL BASTI’S
Jeruzalė

„Spaudžiame įvairias sultis, tačiau labiausiai Ramadano laikotarpiui yra būdingos citrinų, mėtų, tamarindo, migdolų ar morkų skonio sultys. Žmonės, kurie pasninkauja per dieną, renkasi gerti šias sultis, nes jos padeda virškinimui. Taigi jos yra populiariausios.“

Ramadanas baigiasi „Eid al Fitr“ diena, prasidėjus jaunam mėnulio mėnesiui. Šiais metais Ramadanas pasibaigs birželio 14 dieną.

Paruošta:

Žurnalistai: Ilaria Cesanelli ir Issa Bishara‘as
Operatorius: Afif Amireh’as
Redaktorius: Joseph Safar‘as ir Johny Michel‘as