Beduinai arabų kalba reiškia žmogų, gyvenantį dykumoje. Viena senovės tradicinių tautų, kuri kuria įvairiaspalvį antropologinį Šventosios Žemės atlasą. Pusiau klajokliška etninė grupė, daugiausiai besiverčianti gyvulininkyste ir pašariniais augalais. Yra įvairių beduinų genčių, nors dauguma jų musulmonai ir kalba arabiškai.

Nuo VII a. iki Izraelio valstybės įsteigimo 1948 metais visi beduinai gyveno Negevo dykumoje. Nuo tada daugiau nei 80 proc. beduinų buvo perkelta į Jordano slėnį, o vėliau į kelias vietoves netoli Jeruzalės, važiuojant Jericho kryptimi. Tarp jų yra Khan al Ahmar kaimas, kur gyvena Jahalinų beduinų gentis.

IBRAHIM KHAMIS ABU DAHOUK’AS
Beduinų bendruomenės vadovas

„Atsikėlėme čia nuo 1948 metų. Nuo tada, net ir po karo, likome čia gyventi. Italija ir Palestinos savivalda mums padėjo pastatyti mokyklą, tad šiek tiek galėjome atsikvėpti, nes mūsų vaikai čia pradėjo mokytis kartu su vaikais iš kitų kaimyninių kaimų. Nuo tada mūsų padėtis pagerėjo, o dabar Izraelio vyriausybė nori mus evakuoti.“

Ši mokykla vadinama „Padangų mokykla“, nes buvo pastatyta iš daugiau nei 2200 perdirbtų padangų, smėlio ir purvo, nes čia gyvenantiems beduinams yra draudžiama naudoti cementą. 2009 metais mokyklą pastatė Italijos nevyriausybinė organizacija „Vento di Terra“, kurią parėmė Italijos vystomojo bendradarbiavimo organizacija, Europos Sąjunga, Vidurio Europos Iniciatyva ir Palestinos savivalda.

Šiandien mokykloje mokosi 160 berniukų ir mergaičių iš įvairių netoliese esančių beduinų kaimų. Kitu atveju, mokiniams tektų eiti 22 arba 15 km iki artimiausiai esančių mokyklų Jericho ar Betanijos miestuose. Gegužės 24 dieną Izraelio Aukščiausiasis Teismas priėmė nutarimą nugriauti mokyklą bei visą Khan al Ahmar kaimą, nes jie laikomi neteisėtais. Sprendimas turi būti įvykdytas nuo birželio 1 dienos.

Gegužės 29 dienos vakare kaimo gyventojai, norėdami pasidalinti tradicine Ramado vakariene, pakvietė dešimtis rėmėjų, palestiniečių, izraeliečių ir tarptautinės bendruomenės atstovų.

RALPH TARRAF’AS
Europos Sąjungos atstovybės Vakarų krante ir Gazoje vadovas

„Kartu su beduinų bendruomene švenčiame iftaro vakarienę – dienos pasniko nutraukimą. Su šia bendruomene palaikome ilgalaikius santykius. Jie čia gyveno jau daugelį dešimtmečių, o dabar rizikuoja būti išvejami iš savo namų, nes gyvena Izraelio nausėdijų plėtros srityje. Europos Sąjunga, jos valstybės narės, o ypač Italija, padeda šiai bendruomenei likti savo tradiciniuose namuose.“

FABIO SOKOLOWICZ’AS
Italijos generalinis konsulas Jeruzalėje ir Palestinoje

„Šis renginys itin svarbus. Čia susirinko daug tarptautinės bendruomenės atstovų, tarptautinių organizacijų, daugelio diplomatinių atstovybių, Italijos konsulas, Palestinos savivalda, švietimo ministras. Norime, kad bendruomenė jaustų, jog esame šalia. Tikimės, jog viskas bus gerai ir mokykla nebus nugriauta.“

Tradicinių patiekalų kvapas, persipynęs su muezino malda, kuri žymi Ramadano dienos pasniko pabaigą. Tuo tarpu užsieniečiai ir vietos gyventojai, krikščionys, žydai ir musulmonai prie stalo dalijasi vaišėmis ir viltimi dėl dabarties ir ateities.

Paruošta:

Žurnalistė: Ilaria Cesanelli
Operatorius: Afif Amireh’as
Redaktorius: Ilaria Cesanelli