Brolis Sebastian Frotscher’is atvyko į Jeruzalę 1847 metais, turėdamas reikalingą įrangą, skirtą įkurti pranciškonų knygų spausdinimo kambarį, kuris iki šiol yra vadinamas pranciškonų spaustuve.

XIX amžiaus pusiaukelėje prasidėjusi Šventosios Žemės kustodijos spausdinimo preso istorija tebesitęsia iki šių dienų. Kažkada šis spausdinimo presas buvo vadinamas pranciškonų spaudos kambariu, o šiandien –pranciškonų spaustuve. Ji buvo įkurta Šventojo Išganytojo bažnyčioje bei Betanijos vienuolyne ant Alyvų kalno papėdės.

Brolis STEPHANE MILOVITCHAS OFM
Už kultūrinį paveldą atsakingas asmuo, Šventosios Žemės kustodija

„Pranciškonų spaustuvė Šventojoje Žemėje buvo įkurta 1848 metais, Osmanų imperijos laikais. Tuo metu broliams reikėjo spausdinimo kambario, kad galėtų platinti knygas ne krikščioniškoje aplinkoje. Tuo metu nebuvo lengva spausdinti knygas, bet šiandien ši spaustuvė talpina leidinius, rinktus daugiau nei 150 metų.“

Iš pradžių dėmesys buvo skiriamas įvairaus dydžio raidžių formavimui, kad būtų galima išspausdinti Bibliją įvairiausiomis kalbomis, taip pat knygas ir straipsnius, susijusius su krikščionišku mokymu. Katekizmas buvo pirmoji knyga, išspausdinta arabų ir italų kalbomis dar 1847 metais.

„Pirmieji mūsų spausdinti leidiniai buvo gramatikos knygos arba katekezės, skirtos vietos žmonėms. Šventosios Žemės kustodija tarnauja vietos krikščionims bei atvykstantiems piligrimams. Visada šios šalies krikščionims spausdinome iš apaštalavimo pareigos bei siekdami skleisti savo žinią piligrimams.” 

Nekalčiausios Dievo Motinos salėje Šventojo Išganytojo vienuolyne vis dar yra keturi rankiniai presai, naudojantys senovinius tradicinius metodus. Pirmasis prasiskverbia į kartono lakštus ir supjausto šonus. Antrasis nustato tipus, trečioji leidžia knygas siuvinėti, o ketvirtoji surišti.

Šventosios Žemės kustodija įdėjo daug pastangų, kad neatsiliktų nuo naujausių tendencijų. Pavyzdžiui, buvo įsigyta daugiau šiuolaikinių mašinų, galinčių valdyti skaitmeninį spausdinimą. Šis procesas yra vykdomas specialių vietos darbuotojų.

JACK ROFA
Pranciškonų spaustuvės direktorius

„Spausdinimo procesas nuolat tobulėja. Per visus jo etapus dabar turime naujausias mašinas, kurios leidžia spausdinti įvairias brošiūras, knygeles ir didesnes knygas. Taip pat turime 60-70 metų senumo presus, kurie vis dar gerai veikia. Senovinių knygų atkūrimo kambaryje taip pat yra šimto metų senumo spausdinimo presai. Jie vis dar yra geros būklės, todėl naudojamos iki šiol .“

Pranciškonų spaustuvė šiuo metu yra Šventosios Žemės leidyklos ženklo dalis ir tarnauja ne tik brolių bendruomenei, spausdindami liturgines knygas įvairiomis kalbomis, bet taip pat ir vietos bendruomenei.

Paruošta:

Žurnalistas: Issa Bishara
Operatorius: Afif Amirehas
Redaktorius: George Jaraisehas
Dubliuota: Airida Poškutė