„Christian media center“ (Krikščionių medijų centras) – tai internetinė televizija, rengianti reportažus apie Šventąją Žemę. 2014 m. Šventosios Žemės kustodija suteikė naują vardą „Pranciškonų medijų centrui“, įsteigtam 2008 m., kuris tapo „Krikščionių medijų centru“. Ši televizija – tai ilgalaikių Katalikų ordinarų Šventojoje Žemėje pastangų rezultatas. Vienas iš jos tikslų yra parodyti religinę ir žmogiškąją ten gyvenančių krikščionių bendruomenių integraciją.

„Krikščionių medijų centras“ siekia pasitarnauti kaip tiltas ir komunikacijos vietinėje Bažnyčioje instrumentas, įskaitant įvairias bendruomenes ir krikščionis visame pasaulyje. Per Centro naujienas, parengtas skirtingomis kalbomis ir kiekvieną savaitę perduodamas daugiau nei 28 televizijos kanalais visame pasaulyje, tampa įmanoma pasiekti kiekvieną instituciją, kuri domisi Šventosios Žemės naujienomis, įvykiais ir šventėmis.

Iki šiol ši televizija rengdavo laidas anglų, italų, prancūzų, ispanų, portugalų ir arabų kalbomis, o nuo šiol dalis reportažų bus ir lietuviškai. Juose bus galima sekti krikščionių situaciją ir aktualijas karštuosiuose taškuose – Sirijoje, Palestinoje, Izraelyje – bei sužinoti apie Šventosios Žemės kustodijos pranciškonų misijas. Vaizdo reportažus lietuviškai įgarsins Jeruzalėje gyvenanti ir dirbanti žurnalistė Airida Poškutė.

Pirmasis reportažas atskleidžia kultūrinę Jeruzalės įvairovę.

Kai armėniška keramika puošia sienas

Armėnų kilmės Balijanų šeima Jeruzalėje tapo puikiai žinoma dėl keramikos kūrinių puošybos, kuria užsiima jau nuo XX a. pradžios. Išlaikydami senąsias tradicijas, anūkai naujai žvelgia į šį meną.

Žurnalistė: Adreyana Jaser
Operatorius: Afif Amireh
Redaktorius: Josephas Safaras

1922 metais armėnų kilmės Balijanų šeima Jeruzalėjė įkūrė keramikos gamyklą. Nuo tada šeimos sūnūs ir sūnėnai paveldėjo ir išsaugojo šį senovės amatą, toliau jį puoselėdami ir tobulindami.

Nišanas Balijanas
Palestinos keramikos gamyklos Jeruzalėje vadovas

„Mano šeima atvyko į Jeruzalę 1919 metais, po to kai britų mandatas mus paskyrė atnaujinti Jeruzalėje esančios Uolos kupolo šventyklos sienos plyteles. Tuo metu mano šeima gyveno keramika garsėjančiame Kiutahijos mieste, Turkijoje. Buvome čia laukiami, ypač nukentėję nuo 1915 metų armėnų genocido, vydkyto tuometinės Turkijos vyriausybės. Šiandien galime didžiuotis būdami Armėnijos palestiniečiai.“

Balijanų šeima įkvėpimo semiasi iš vietinės aplinkos ir dekoruoja ne tik tradicinius vidaus reikmės daiktus, bet taip pat keramika puošia stalus, freskas bei grindų dangą. Šeimos keramikos gaminiais yra išpuošti viešbučiai ir muziejai Palestinoje.

Nišanas Balijanas
Palestinos keramikos gamyklos Jeruzalėje vadovas

 „Esame vieninteliai, kuriantys nuo penkių iki penkiolikos metrų dydžio freskas. Šios meno šakos išmokome iš mano mamos, kuri mirė prieš penkis mėnesius. Ji pelnė didelę pagarbą už savo kūrybą, pasiekiamą daugelyje šalių.“

Įvairūs meno kūriniai yra patalpinti šeimos muziejuje bei didelė jų dalis yra parduodama šeimos parduotuvėje, įsikūrusioje priešais gamyklą. Šis menas atspindi senąsias tradicijas ir tuo pačiu naujai žvelgia į ateitį.