Šių metų balandžio mėnuo skiriamas autizmo supratimui. Su autizmo spektro sutrikimu susiduria ne tik vaikas. Šis sutrikimas paliečia visą jo šeimą, o ypač brangias mamas, kurios neretai lieka vienos su savo baimėmis, neviltimi, skausmu.

Artėjant Motinos dienai, pajūrio bei Lietuvos menininkai, žinomi Lietuvos ir užsienio scenose, veja liūdesį ir dovanoja visoms mamoms, o ypač autizmo sutrikimą turinčių vaikų mamoms, nepamirštamas muzikos, šokio, gėrio ir vilties puokštes, kurias įteiks gegužės 6 d., 17 val., Klaipėdos dramos teatre.

Jau antrus metus vyksiantis Vilties koncertas, siekia ne tik atkreipti klaipėdiečių dėmesį į socialiai jautresnes temas, bet ir tapti solidaresniems.

„Jeigu savo palaikymą autistiškų vaikų šeimoms išreikštume tik koncertu, to būtu maža“, – mąsto vienas šventės iniciatorių pranciškonas br. Benediktas Jurčys. Jo troškimas – pastatyti centrą, kuriame vaikui nuo pat mažens būtų nustatytas sutrikimas ir suteikiama galimybė mokytis, pažinti aplinką, lavinti socialinius įgūdžius ir pasiruošti savarankiškesniam gyvenimui, kad jo netektų baigti tarp ligoninės sienų. Todėl lėšos, surinktos parduodant bilietus, ir koncerto metu surinktos aukos bus skiriamos šio centro atsiradimui.

Tam, kad kuo daugiau lėšų būtų galima paskirti autizmo sutrikimą turinčių vaikų centro statybai, koncerte pasirodysiantys atlikėjai bei jo organizatoriai dovanoja savo pasirodymus mamoms, neprašydami už savo darbą honoraro. Mamos dienai skirtą koncertą globoti ir jo vedėja sutiko būti mūsų tautos pasididžiavimas, lietuvių operos žvaigždė, laidų vedėja, pedagogė bei tarptautinių konkursų komisijų pirmininkė bei narė Nomeda Kazlaus (sopranas).

Linas Švirinas – žmogus, savo talentą skiriantis jaunųjų atlikėjų ugdymui. Nėra abejingas nė vienam vaikui, trokštačiam muzikuoti. Vilties koncerte savo pasirodymus visoms mamos dovanos linksmieji ir daugelio jau pamilti studijos „Grock“ auklėtiniai: vaikų (9–10 metų) roko grupė „Barzdoti vyrai“, šypsotis priverčianti ir abejingų nepaliekanti, unikalaus balso savininkė, projekto „Lietuvos balsas“ dalyvė Paulina Skrabytė. Ant scenos bus galima išvysti ir Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos iniciatyva gimusį projektą „Muzikavimo džiaugsmas“. Studijos „Grock“ vadovas, pedagogas Linas Švirinas subūrė klausos negalią turinčius klaipėdiečius, su kuriais kartu repetuojant yra siekiama, kad neįgaliųjų žmonių gebėjimas muzikuoti džiugintų ne tik juos pačius, bet ir klausytojus. Tai unikalus ansamblis, kalbantis apie neįtikėtiną jautrumą, atsidavimą ir tikėjimą, jog džiaugsmas gali sugriauti visus stereotipus. Antrus metus koncerto dalyvių širdis šildys solistė Jakaterina Kosmakova, kuri drąsiai skelbia tai, jog negalia nėra kliūtis įgyvendinti svajones.

Vilties ir gėrio puokštes visoms mamoms dovanos aukščiausius scenos menų apdovanojimus pelnęs šokio teatras „PADI DAPI Fish“ kartu su Klaipėdos violončelių kvartetu (vad. Mindaugas Bačkus), kurie atliks fragmentą iš šokio ir muzikos spektaklio „Mano Piteris Penas“ (kūrinio choreografė ir režisierė – Agnija Šeiko). Spektaklio vaizdo projekcijos ir šiuolaikiškos, minimalistinės dekoracijos scenoje nukelia žiūrovą į savitą ir netikėtumų pilną Niekados šalį. Šventinio koncerto metu pasirodys ir visada šiltai publikos priimamas Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choras „Gintarėlis“ (meno vadovas Tomas Ambrozaitis). O taip pat pianistas Linas Dužinskas, akordeonininkas Algirdas Benetis, solistė Vaiva Bitinaitė, solistė Olga Vasilenko-Zacharova, jaunoji solistė Marija Vieversytė ir kiti.

Nusipirkę bilietą į koncertą, galbūt jį padovanoję savo artimiesiems, prisidėsite prie kilnaus tiklso – galimybės autistiškiems vaikams mokytis pritapti šiame pasaulyje, kuris jiems kartais yra toks nepažįstamas ir bauginantis. Būkime vieni dėl kitų, ragina koncerto organizatoriai.