Vaikai geria vandenį iš vienintelio vandens telkinio prie Kihani kaimo Ugandoje.

Lietuvoje ir visoje Europoje startuoja socialinė pilietinė iniciatyva „Well4africa“ (Šulinys Afrikai), kurios tikslas – surinkti lėšų vandens gręžiniams Ugandos, Zimbabvės ir Malavio kaimuose. Akciją inicijavo Europos pasauliečiai pranciškonai ir pranciškoniškasis jaunimas. „Tai pilietinė iniciatyva, vykdoma visiškai savanoriškais pagrindais, – sako akcijos koordinatorė Monika Midverytė. – Prie akcijos jau prisijungė 18 Europos šalių, o dar su keletu deriname bendradarbiavimo galimybę“.

Minėtų vietinių bendruomenių žmonės, dažniausiai moterys ir vaikai, yra priversti kasdien vaikščioti po 4-7 km iki artimiausio vandens šaltinio, serga per užterštą vandenį plintančiomis ligomis, neturi galimybės užsiimti žemdirbyste, o vaikai dėl prievolės parnešti šeimai vandens praleidžia pamokas. Pasitaiko, jog moterys kelyje iki vandens tampa net prievartos aukomis, užsikrečia ŽIV.

„Kviečiu prisidėti prie šios akcijos ir atlikti konkretų gailestingumo darbą – ištroškusį pagirdyti, – sako Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Vilniaus arkivyskupas J. E. Gintaras Grušas. – Veikdami kartu galime nesunkiai padėti savo broliams ir seserims Afrikoje.“

Akcija siekiama surinkti lėšų trims vandens gręžiniams. Vieno gręžinio su vandentiekio sistema kaina siekia 38000 Eur. Šio projekto naudą patirs mažiausiai 1400 žmonių, kurie gyvena tuose kaimuose. Bus palengvinta moterų buitis, sumažės sergamumas, daugiau vaikų kasdien lankys mokyklą.

Kihani kaimo Ugandoje gyventojai gabenasi vandenį namo.

Socialinės akcijos koordinatorė įvardija penkias priežastis, kodėl vertėtų paremti šią iniciatyvą, nors iš pažiūros tai Lietuvai tolimos Afrikos šalys. „Mūsų akcijos ypatumus apibūdina žodis „drįsk“. Tai – decentralizacija, ryšiai, įgalinimas, solidarumas ir komandiškumas, – iškoduoja žodį M. Midverytė. – Visų pirma, ši iniciatyva remiasi savanoriškais pagrindais, todėl nei lėšų rinkimas, nei projekto įgyvendinimas nereikalaus administracinių kaštų tarpinių institucijų išlaikymui. Antra, mes turime tiesioginius ryšius su tikslinėmis grupėmis – vietinėmis kaimo bendruomenėmis Ugandoje, Zimbabvėje ir Malavyje, todėl išvengsime korupcijos rizikos įgyvendindami šį projektą. Trečia, švarus vanduo įgalina vietines bendruomenes pagerinti savo kasdienio gyvenimo sąlygas užsiimant žemdirbyste, auginant gyvulius ir naminius paukščius. Taip pat sumažėja vandeniu plintančių ligų, tokių kaip dizenterija, paplitimas. Tad žmonėms duodama ne vien žuvis, bet meškerė. Ketvirta – tai solidarumo akcija užtikrinti pamatinę žmogaus teisę į geriamąjį vandenį. Na, ir galiausiai, pilietinė socialinė akcija sudaro galimybę veikti komandiškai ir kiekvienam prisidėti kuriant gražesnį pasaulį.“

Šios akcijos globėjais jau sutiko tapti Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Vilniaus arkivyskupas J. E. Gintaras Grušas, Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos ministras pranciškonas Algirdas Malakauskis, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis, operos solistas Liudas Mikalauskas, dirigentas Vytautas Lukočius, alpinistas Vladas Vitkauskas ir dainininkė Jurga.

Socialinė akcija vyks iki rugsėjo mėnesio. Daugiau informacijos apie vietos bendruomenes ir galimybė paaukoti yra lietuvių ir anglų kalbomis veikiančiame interneto puslapyje well4africa.eu.