Gruodžio 17 d. 11-15 val. prekybos centre „Ozas“ (Ozo g. 18, Vilnius) pirmą kartą vyks atviros nemokamos prakartėlių dirbtuvėlės šeimoms, kurias organizuoja broliai pranciškonai. Šis renginys – tai antrą kartą visoje Lietuvoje vykstančio pranciškoniško prakartėlių konkurso dalis.

„Pernai pirmą kartą organizuotas konkursas Pasitik kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi sulaukė didelio pasisekimo ir daugiau nei 70 prakartėlių iš šešių Lietuvos miestų, tad šiemet konkursą plečiame ir norime pakviesti į atviras prakartėlių dirbtuvėles tas šeimas, kurios savarankiškai nedrįsta kurti prakartėlių, bet norėtų išmokti ir turiningai praleisti laiką kartu su vaikais“, – sako idėjos autorius ir konkurso iniciatorius brolis pranciškonas Algirdas Malakauskis.

Prakartėlių dirbtuvėlės vyks centrinėje prekybos centro „Ozas“ erdvėje prie Kalėdų eglės. Menininkai mokys, kaip pasigaminti prakartėlę iš paprastų ir visiems prieinamų medžiagų – kartono, popieriaus, tekstilės, modelino ir vilnos. Vaikams ir jų tėvams asistuos savanoriai. Taip pat bus galimybė pabendrauti su broliais pranciškonais.

Šv. Kalėdų simbolį – gyvą prakartėlę – pirmą kartą 1223 m. sugalvojo šv. Pranciškus Asyžietis. Ruošdamasis švęsti Kalėdas Grečio miestelyje (Italija), jis paprašė, kad šalia Grečio užtiktoje oloje būtų atkartota Jėzaus gimimo scena – padėta šieno, pastatytos ėdžios, atvesti jautis ir asilas – ir ten būtų aukojamos šv. Mišios. Ši nauja prakartėlių tradicija greitai išplito po Italiją, o bėgant šimtmečiams – ir po visą pasaulį. Ilgainiui prakartėlės persikėlė iš bažnytinės erdvės ir į žmonių namus. Broliai pranciškonai iki šiol platina prakartėlių tradiciją, o Vilniuje jau yra pagarsėjusi Bernardinų parapijoje per šv. Kalėdas įrengiama gyva prakartėlė.