Šiemet, minint brolių pranciškonų tarnavimo Šventotoje Žemėje 800 metų sukaktį, kustodijos mažesnieji broliai ir toliau stengiasi įveikti kasdienius iššūkius karo niokojamame Alepe, Sirijoje. Nors situacija šiek tiek stabilizavosi, dar per anksti kalbėti apie ilgalaikę taiką. Todėl ekstremali situacija mieste tęsis mažiausiai visus 2018 metus.

Alepo miestas yra suniokotas ir paverstas griuvėsių krūva. Vaikai, seneliai ir pažeidžiamiausios šeimos, kurios neturėjo galimybių pabėgti, yra įkalintos mieste. Per šešerius karo metus šie žmonės išgyveno nuolatinį raketų pavojų, gyvendami dramatiškomis antisanitarinėmis sąlygomis, kęsdami sunkų maisto ir vandens stygių. Dauguma šeimų neteko savo namų, o dėl karo žalos miesto infrastruktūrai elektros tiekimas Alepe siekia tik 2-3 val. per dieną, ir tai ne visuose rajonuose. Geriamojo vandens taip pat labai trūksta. Be to, kiekviena liga tampa labai pavojinga dėl vaistų trūkumo.

Ši drama neišvengiamai palietė ir krikščionių bendruomenę. Prieš karą Alepe gyveno daugiau nei 150 000 krikščionių, o dabar jų tėra likę apie 30 000. Tačiau pastaraisiais mėnesiais pastebima, kad dalis krikščionių šeimų po truputį grįžta į Alepą. Tai yra labai padrąsinantis ženklas.

Šio neapibrėžtumo sąlygomis broliai pranciškonai toliau skelbia tikėjimo tikrumą: „Tai suteikia mums drąsos. Žinome, kad kažkas labai stiprus mus saugo – tai mūsų Viešpats. Jis gyvena Alepe. Jis kentėjo per įvairius istorijos įvykius, ir toliau kenčia tai, ko dar trūksta Kristaus vargams dėl jo kūno“, – sako pranciškonas tėvas Ibrahimas ir prideda – „jei žiūrime į ateitį žmogiškomis akimis ir žmogiškąja išmintimi, padarome išvadą, kad ateities nėra. Tačiau, jeigu žvelgiame tikėjimo akimis, turime vilties.“

Tėvas Ibrahimas prašo padėti atstatyti žmonių namus: „Atstatyti sirų šeimų namus mums tapo prioritetu norint suteikti žmonėms naujos pradžios viltį.“ Šiuo metu pagrindiniai mūšiai persikėlė į kitus šalies regionus, todėl pagrindinis brolių tikslas yra padėti žmonėms sugrįžti į normalų gyvenimą. Nepaisant didelių sunkumų, nuo 2017-ųjų sausio broliai pradėjo padėti žmonėms atstatyti jų būstus. Iki šiandien 233 namai buvo suremontuoti ir 95 atstatyti, tačiau šimtai prašymų dar laukia savo eilės. Nuo metų pradžios buvo gauta net 3000 paraiškų, bet pavyko pagelbėti mažiau nei 15 proc. besikreipusiųjų. Atstatyti vieną namą kainuoja apie 3000 Eur, tuo tarpu Sirijos vyriausybė pareiškė, kad Alepo atstatymas nėra tarp jos prioritetų.

Svarbu pažymėti, kad brolių veiklą remia techninis biuras, kuris prižiūri ir koordinuoja rekonstrukcijas. Šis biuras taip pat bendradarbiauja su kitomis krikščionių bendruomenėmis Alepe, turinčiomis tuos pačius tikslus ir patiriančiomis tokius pat iššūkius: graikų ortodoksų bendruomene, katalikų melchitų bažnyčia, maronitų bažnyčia, Sirijos katalikų ir ortodoksų bendruomenėmis, armėnų katalikų ir ortodoksų bendruomenėmis, chaldėjų bažnyčia bei protestatų bendruomene.

Norintieji paremti brolių pranciškonų misiją Alepe, Sirijoje, gali perversti auką į Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyno sąskaitą (Kretingos Apreiškimo vienuolynas, į. k.  191153971 sąsk. nr. LT044010041800032317 AB DnB bankas, banko kodas 40100).

Ten gyvenantys broliai pranciškonai perduos aukas tiesiogiai Šventosios Žemės kustodijai. Kilus klausimams galima kreiptis į Šventosios Žemės komisarą Lietuvoje pranciškoną Antaną Blužą OFM (tel. nr. +370 698 05526).

Parengta pagal organizacijos „Pro Terra Sancta“ informaciją.