Liepos 10 dieną prie Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno įsikūrė dienos stovykla autistiškiems vaikams „Rožių planeta“. Ją organizuoja Všį „Elgesio sprendimai“ ir broliai pranciškonai. Stovykla veiks liepos ir rugpjūčio mėnesiais nuo 8.30 iki 14.30 val.

Viešosios įstaigos „Elgesio sprendimai“ vadovė Rita Karvelienė pasakoja, kad mintis organizuoti stovyklą kilo šnekučiuojantis su br. Benediktu Jurčiu OFM, pas kurį jau keletą mėnesių jų autistiškas sūnus Gytis Karvelis mokosi prižiūrėti rožes. Br. Benediktas aplink vienuolyną pasodino du tūkstančius rožių kerų su mintimi, kad autistiški vaikai galėtų ugdyti savo darbinius įgūdžius. „Niekas nenori priimti į darbą tokių vaikų, o vaikai nori būti svarbūs, ypač pasiekę brendimo amžių. Nors tokius jaunuolius sunkiau išmokyti, reikia daugiau kantrybės, tačiau galima tą padaryti ir taip paversti tokio žmogaus gyvenimą kokybiškesniu“, – teigia Rita Karvelienė. Pasak jos, iš to kilo ir stovyklos pavadinimas „Rožių planeta“.

Moteris teigia, kad tokia dieninė vasaros stovykla yra didelė pagalba autistiškus vaikus auginantiems tėvams. „Vasarą užsidaro darželiai ir nėra pas ką palikti vaikų, niekas nenori jų imti, o ir patiems vaikams sunku adaptuotis prie naujos aplinkos. Tėvai neturi kaip eiti į darbą, nes nėra kam palikti vaiko. Atsidarius stovyklai, vieni tėveliai gali pailsėti, atsikvėpti, o kiti – ramiai dirbti“, – aiškina R. Karvelienė.

Ji prideda, kad tokia stovykla daug labiau padeda vaikams ugdyti socialinius įgūdžius, nei įprasti darželiai. „Autistiškiems vaikams labai svarbus bendravimas, o darželyje vienam vaikui skiriama daug mažiau dėmesio. Paprastai jie būna atskirti kažkur kamputyje, o čia kiekvienas vaikas turi po savanorį, gauna daugiau dėmesio ir jam lengviau įsitraukti į veiklą. Su savanorio pagalba vaikas lengviau atlieka užduotį“, – aiškina Všį „Elgesio sprendimai“ vadovė.

Dienos stovyklos programoje labai svarbios yra dėmesio išlaikymo pratybos. Vaikai mokosi pasisveikinti, išgirsti vieni kitų vardus, pasakyti savo vardą. Jie mokosi palaukti savo eilės, atlikti užduotis tada, kai jį pakviečia. „Kadangi šiems vaikučiams sunku laukti ir išlaikyti dėmesį, naudojame įvairias vaizdines priemones – dažus, balionus. Per šias priemones mokomės skaičiuoti, atpažinti spalvas“, – pasakoja stovyklos vadovė Rita Karvelienė.

Užduotis atliekančius vaikus kasdien aplanko ir br. Benediktas Jurčys OFM. „Vaikams patinka, kad ateina brolis, kad prisijungia prie dalies užsiėmimų. Vaikai jau jį pažįsta, laiko savo draugu. Tokių vaikų draugų ratas būna siauras, todėl kuo daugiau atsiranda juos mylinčių ir suprantančių žmonių, tuo jiems smagiau“, – sako moteris.

Kitas svarbus programos elementas – išėjimas į viešą erdvę. Ketvirtadienį vaikai kartu su savanoriais apsilankė kavinėje. Tai naudinga ne tik patiems vaikams, bet ir aplinkiniams žmonėms. Savanoriai aiškino kavinės lankytojams, kas yra autistiški vaikai, koks tai sutrikimas ir kad reikia tokius vaikus toleruoti, priimti.

„Tėvai dažnai bijo neprognozuojamų vaikų reakcijų ir vengia eiti į viešas vietas, kavines, koncertus. Jie labai asmeniškai priima pažeriamą kritiką dėl vaikų, kad jie keisti, neišauklėti, o savanoriams yra lengviau tai pakelti, nes jie priima tai kaip darbą“, – sako R. Karvelienė ir paaiškina tokių išvykų naudą: „Autistiškiems vaikams svarbu įgyti patirtį, išbandyti naują erdvę, kad kitą kartą toje pačioje situacijoje jautųsi drąsiau. Gavę tokių patirčių, jie jau bus persilaužę ir tėvams bus kur kas lengviau juos kažkur išsivežti.“

Stovyklos organizatoriai teigia, kad vis dar trūksta savanorių, todėl labai kviečia pasidalinti savo laiku ir širdies šiluma su autistiškais vaikais. Taip pat laukiamos geradarių aukos, kad kuo daugiau vaikų galėtų dalyvauti, o jų tėvai pailsėti. „Kol kas stovykloje vaikų yra nedaug, nes stovykla mokama. Šiuo metu norime padėti mamai, kuri viena augina dvi autistiškas mergaites ir neišgali jų leisti į stovyklėlę. Tai didžiulis krūvis mamai, todėl ieškosime daugiau savanorių ir bandysime pagelbėti“, – sako stovyklos vadovė Rita Karvelienė.

Stovyklos akimirkas galima sekti Feisbuko puslapyje „Vilties miestas“.

Parengė Monika Midverytė OFS