Gruodžio 27 d. 19 val. Vilniaus Bernardinuose įvyko tradicinis šv. Kalėdų koncertas „Džiaugsmas pasauliui“. Koncerte skambėjo įvairių kūrėjų ir tradicinės kalėdinės dainos bei giesmės.
Koncerte dalyvavo dainininkai Judita Leitaitė, Vygantas Kazlauskas, Osvaldas Petraška, grupės „Jauti“ vokalistas Džiugas Širvys, chorai „Langas“ ir „Šv. Pranciškaus paukšteliai“, Bernardinų styginių instrumentų orkestras, ritmo grupė. Dirigentė – Rita Kraucevičiūtė. Koncerto vedėja – aktorė Dalia Michelevičiūtė, režisierius – Vygantas Kazlauskas.

Bernardinų bažnyčios kalėdinių koncertų istorija išties turtinga. Ji prasidėjo 2004-aisiais. Br. Arūno Peškaičio OFM teigimu, anuomet vyko gausybė įvairių paramos, labdaros akcijų, koncertų. Ir būtent br. Astijui Kungiui OFM, kuris tuomet buvo Bernardinų bažnyčios klebonas, atėjo į galvą mintis surengti kalėdinį koncertą seneliams paremti.
„Aš tuo metu buvau atsakingas už bažnyčios kultūrinius, evangelizacinius renginius. Kaip pagrindinę atlikėją brolis Astijus tuomet pasiūlė pasikviesti Nelę Paltinienę. Nuėjome kartu su juo pas tuo metu LRT generalinį direktorių Kęstutį Petrauskį ir pasiūlėme jam idėją. Jis sutiko pasakydamas, kad reikia surasti konkrečius senelių globos namus. Ši užduotis teko man, – prisiminimais dalijasi br. Arūnas Peškaitis OFM. – Paprašiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos senelių globos namų sąrašo ir pradėjau jiems skambinti. Labai nustebino, kad vis sulaukdavau tokio atsakymo: taip, mes sunkiai gyvename, bet yra ir kas blogiau. Ir tada galvoju – o kaip surasti tuos blogiausiai gyvenančius globos namus? Pasimeldžiu, bedu pirštu į sąrašą ir žiūriu: Legailių globos namai Biržų rajone. Paskambinau, atsiliepė direktorius ir pasakė: blogiau nei mūsų tikrai nerasite.“
Legailių globos namai Biržų rajone atrodė išties baisiai. Nuvykusi filmavimo komanda ten rado langus, uždangstytus celofanine plėvele, ir senukus, gulinčius ant čiužinių, pakeltų ant plytų.
„Mes visi buvome šokiruoti tokio vargo“, – sako br. Arūnas.
Pirmasis 2004-ųjų Bernardinų bažnyčios koncertas, pasak jo, subūrė didžiulę auditoriją. Suaukota arti 200 tūkst. tada dar litų. Direktorius po šio koncerto įtikėjo Dievą. Po koncerto atsirado ir kitų mecenatų, norinčių paremti Legailių senelių globos namus. Po poros metų jie tapo vieni geriausių Lietuvoje.
Taigi pirmieji kalėdiniai Bernardinų bažnyčios koncertai 2004–2007 m. buvo susiję su labdara. Iš pradžių buvo renkama parama konkretiems senelių namams, paskui koncertai buvo rengiami kartu su maltiečiais. O nuo 2008-ųjų jau tapo savarankiški, dovana vilniečiams ir miesto svečiams.

Visą straipsnį apie kalėdinių koncertų Vilniaus Bernardinuose tradiciją skaitykite bernardinai.lt