Artėjant šv. Kalėdoms mažesnieji broliai jau trečią kartą skelbia pranciškonišką prakartėliųkonkursą „Pasitik kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi“. Pernai vykęs aštuoniuose miestuose, šiemet konkursas plečiasi už Lietuvos ribų – prie jo prisijungė išeivijos lietuvių Toronto Prisikėlimo parapija. Šeimos, vaikai, mokinių klasės, įvairios bendruomenės ir darbuotojų kolektyvai kviečiami kurti prakartėles ir iki gruodžio 15 d. užregistruoti jas įkonkursą.

„Pasiruošimo šventėms skuba ir dovanų vajus neretai nustelbia pačią šv. Kalėdų esmę, todėl norime paskatinti šeimas, bendradarbius ir bendruomenes padovanoti artimiesiems ir bičiuliams didžiausią dovaną – skirti laiko vienas kitam, – sako konkurso iniciatorius brolis pranciškonas Algirdas Malakauskis. – Prakartėlės kūrimas – tai galimybė pabūti kartu ir drauge apmąstyti Dievo įsikūnijimą bei tapimą trapiu žmogumi.“

Šių metų naujovė – internetinė konkursinių prakartėlių galerija. Žmonės visoje Lietuvoje galės apžiūrėti vietinėse bendruomenėse ir parapijose eksponuojamas prakartėles bei atiduoti savo balsą už labiausiai patikusius darbus.

Nuo gruodžio 16 d. iki šv. Kalėdų konkursinės prakartėlės bus eksponuojamos konkurse dalyvaujančiose parapijose ir bendruomenėse, o parodų lankytojai galės išrinks tris gražiausius darbus, keliaujančius į finalą Vilniuje.

Gruodžio 30 d. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda, kuri veiks iki apdovanojimų ceremonijos, vyksiančios sausio 6 dieną, minint Trijų Karalių iškilmę. Laimėtojus išrinks parodos lankytojai ir speciali konkurso komisija. Laimėtojų lauks prizai, o pagrindinis prizas – dovana iš paties Betliejaus.

Pernai konkurse dalyvavo net 275 darbai iš visos Lietuvos. Dalyviai parodė savo išradingumą: prakartėlės buvo konstruojamos iš medžio, šiaudų, vilnos, kartono, molio, ledų pagaliukų, ausų krapštukų ir kitų medžiagų. Šiemet organizatoriai tikisi sulaukti dar daugiau darbų, kuriuose būtų kūrybingai ir žaismingai pavaizduotas kūdikėlio Jėzaus gimimas Betliejuje.

Kotrynos Čičiūnaitės prakartėlė. Nuotraukos autorė Evgenia Levin.

Šv. Kalėdų simbolį – gyvą prakartėlę –1223 m. sugalvojo šv. Pranciškus Asyžietis. Ruošdamasis švęsti Kalėdas Grečio miestelyje (Italija), jis paprašė, kad šalia Grečio esančioje oloje būtųatkartota Jėzaus gimimo scena – padėta šieno, pastatytos ėdžios, atvesti jautis ir asilas – ir ten būtųaukojamos šv. Mišios. Ši nauja prakartėliųtradicija greitai išplito po Italiją, o bėgant šimtmečiams – ir po visą pasaulį. Ilgainiui prakartėlės persikėlė iš bažnytinės erdvės ir į žmonių namus. Broliai pranciškonai iki šiol platina prakartėlių tradiciją, o Vilniuje jau yra pagarsėjusi Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijoje per šv. Kalėdas įrengiama gyva prakartėlė.

Konkurso taisyklės

  1. Prakartėlę reikia užregistruotiiki gruodžio 15 d. (imtinai). Prakartėlė registruojama užpildant anketą http://bit.ly/prakarteles2018 ir joje prikabinant dvi kokybiškas horizontalias prakartėlės nuotraukas iš skirtingų rakursų (kurių raiška būtų ne mažesnė kaip 1024 × 768 pikselių) ir nurodant prašomą informaciją: atsakingojo asmens vardą, pavardę, miestą, kontaktinius duomenis ir kokiai kategorijai priskiriama prakartėlė. Internetu užregistruotą prakartėlę reikia atnešti į artimiausią konkurse dalyvaujančią parapiją ar bendruomenę:

Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapiją (Maironio g. 10). Koordinatorius – Valdas Titas Ancevičius (+370 650 74189).

Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapiją (Vilniaus g. 2). Koordinatorė – Giedrė Gagilaitė (+370 686 30227).

Kauno Šv. Jurgio bažnyčią (Papilio g. 7). Koordinatorė – Paulina Nešukaitytė (+370 626 07211).

Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią (Savanorių g. 4). Koordinatorius – Vytautas Jakelis (+370 630 44384).

Pakutuvėnų Šv. Antano Paduviečio parapiją (Minijos g. 22, Pakutuvėnų k.). Koordinatorius – Laurynas Stanys (+370 635 80807)

Kryžių kalno vienuolyną (Jurgaičių k., Meškuičių sen.). Koordinatorius – br. Andrius Dobrovolskas OFM (+370 698 44769)

Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo baziliką (Bažnyčios g. 3). Koordinatorė – Nijolė Puodžiūnienė (+370 676 34804)

Panevėžio Kristaus Karaliaus katedrą (Katedros a. 1). Koordinatorė – Ernesta Juršaitė
(+370 663 73094)

Toronto Prisikėlimo parapiją (1, Resurrection Rd., Toronto, ON). Koordinatorius – br. Aurelijus Kazimieras Kasparavičius OFM (+1 (647) 471 3122).

  1. Rekomenduojama, kad prakartėlę kurtų ir konstruotų visa šeima. Taip pat labai kviečiame konkurse dalyvauti mokyklas, dienos centrus, senelių globos namus, darbuotojų kolektyvus ir įvairias bendruomenes.
  2. Prakartėlė turi būti trimatė, t. y. turėti ilgį, plotį ir aukštį, tačiau pagrindo matmenys neturi viršyti A3 formato (30×42 cm). Eksponuojamos bus visos atneštos prakartėlės, tačiau į finalinį etapą galės patekti tik tos, kurios atitinka nustatytą formatą.
  3. Prakartėlę galima gaminti iš bet kokių žmonėms ir aplinkai nepavojingų bei greitai negendančių medžiagų, pavyzdžiui, molio, popieriaus, šiaudų, audinių, medienos, plastilino, modelino, plastiko ir t.t.
  4. Prakartėlė turi būti stabili ir pakankamai patvari, kad esant poreikiui ją būtų galima transportuoti. Prakartėlės pagrindas turi būti kietas (geriausia iš kartono, plonos faneros).
  5. Prakartėlėje esamų personažų skaičius nėra ribojamas, tačiau figūrėlės ir aplinka turi atspindėti šv. Kalėdų istoriją. Privalomieji prakartėlės elementai: kūdikėlis Jėzus, Motina Marija ir globėjas šv. Juozapas. Papildomi elementai: tvartelis (grota), žvaigždė, piemenėliai, jautis, asilas, avys, šv. Pranciškus, prakartėlę kuriančių asmenų figūrėlės, šviesos instaliacija, muzika, kvapai.
  6. Visi prakartėlės elementai (išskyrus elektros instaliaciją) turi būti savos gamybos.

Nugalėtojo paskelbimas:

Nuo gruodžio 16 d. iki šv. Kalėdų prakartėlės bus eksponuojamos konkurse dalyvaujančiose parapijose ir bendruomenėse, o parodų lankytojai galės išrinks tris gražiausius darbus, keliaujančius į finalą Vilniuje.

Gruodžio 30 d. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda, kuri veiks iki apdovanojimų ceremonijos, vyksiančios sausio 6 d., minint Trijų Karalių iškilmę. Laimėtojus išrinks parodos lankytojai ir speciali konkurso komisija. Laimėtojų lauks prizai, o pagrindinis prizas – dovana iš paties Betliejaus.

Daugiau informacijos apie konkursą ir jo nuostatus: Facebookpuslapyje @prakarteliukonkursas ir interneto puslapyje ofm.lt.